Learn Dutch with Lianne Podcast

TRANSCRIPT
Afl. 17 - Dierendag in Nederland

Dierendag is een speciale dag voor dieren. Het is op 4 oktober. Op deze dag doen mensen leuke dingen voor hun huisdieren (pets). Ze geven ze lekker eten en spelen met ze. Sommige mensen geven geld aan dierenhulporganisaties. Dit zijn organisaties die dieren helpen.

Wist je dat Dierendag is begonnen in 1929? Mensen wilden aandacht geven aan dieren en hen helpen. Nu vieren we Dierendag over de hele wereld.

Ook Nederlanders houden van huisdieren. Ze vinden het leuk om een kat (cat), hond (dog), konijn (rabbit) of vogel (bird) te hebben. Er wonen ongeveer 30 miljoen huisdieren in Nederland. Dat is best veel en dat betekent dat er in Nederland meer huisdieren dan mensen wonen. Dit komt omdat veel mensen meerdere huisdieren hebben. Huisdieren zijn gezellig. En bovendien (besides) zijn huisdieren leuk voor kinderen.

De populairste huisdieren in Nederland zijn honden en katten. Veel mensen kiezen voor een kat omdat een kat zelfstandiger (more independent) is dan een hond. Een hond moet je een paar keer per dag uitlaten en hij kan niet lang alleen blijven.

Er zijn ook veel Nederlanders die geen huisdier hebben. Een huisdier is een hele verantwoordelijkheid (responsibility). Je moet namelijk goed voor het dier zorgen en het aandacht geven. In de natuur kun je ook van dieren genieten. In het bos leven herten en zwijnen en als je geluk hebt, kun je deze een keer tijdens een wandeling zien.

In Nederland zijn er ook kinderboerderijen. Het is leuk en leerzaam om naar de kinderboerderij te gaan. Op de kinderboerderij leven tamme dieren, zoals schapen, geiten, ezels en kippen. Kinderen kunnen de dieren aaien (to pet) en soms mogen ze helpen met eten geven. In Nederland, zorgen we goed voor onze huisdieren. Of het nu thuis is met je kat of op een kinderboerderij met de geitjes, dieren zijn belangrijk voor ons. Daarom zie je ook geen zwerfdieren (stray animals) op straat.

Hier zijn een paar leuke feitjes over dieren:

1. Wist je bijvoorbeeld dat katten dol zijn op dozen? Ze vinden het heel leuk om erin te kruipen (crawl) en te spelen.

2. Honden kunnen heel goed ruiken (smell). Ze kunnen geuren (smells) ruiken die mensen niet kunnen ruiken.

3. Sommige papegaaien (parrots) kunnen praten! Ze kunnen woorden zeggen zoals "hallo" en "tot ziens".

4. Zeepaardjes (sea horses) zijn grappige visjes die rechtop zwemmen en eruitzien (look) als paardjes.

Op Dierendag zijn we dus extra lief voor onze dierenvrienden. Het is een dag om te laten zien (show) hoeveel we van dieren houden. Dus speel met je huisdieren, knuffel ze en geef ze een speciale traktatie (treat)!


Back to all episodes

Contact.Let's get chatting! Please send an email to info@easylanguageonline.com

Looking forward to meeting you :)